Get Adobe Flash player
You Can Do It

Weerbaarheid

Weerbaarheid. Een stevig woord,maar wat betekent het? Want veel mensen zeggen dat het belangrijk is dat je weerbaar bent maar wanneer ben je dat nou eigenlijk? Je bent weerbaar wanneer je kunt voelen en aangeven wat je zelf wilt. Bij weerbaar zijn hoort ook dat je kunt vertellen wat je niet wilt.Feitelijk is weerbaar zijn niets meer of minder dan voor jezelf opkomen en jezelf kunnen verdedigen. Weerbaar(der) worden kun je leren. Bijvoorbeeld in werkvormen van doen, voelen, denken en praten. Daarin leer je om jezelf steviger neer te zetten en je eigen kracht te voelen. Want je kunt meer dan je denkt!

Waarom weerbaarheid

Het valt niet altijd mee om in onze huidige maatschappij de juiste keuzes te maken, om voor jezelf op te komen. Er zijn zoveel indrukken en prikkels dat veel mensen zich afvragen wat ze zelf willen en voelen.Vragen die te maken hebben met bewustwording, met zichzelf zekerder en veiliger willen voelen: Wat voelt goed en wat niet? Durf en kan ik nee zeggen als ik iets niet wil? Durf ik voor mezelf op te komen? Als het nodig is kan ik mezelf dan fysiek verdedigen? Hoe sterk ben ik eigenlijk? Hoe kan ik mijn gevoel van veiligheid vergroten, bijvoorbeeld op straat? Wat moet ik doen als een (on)bekende ongewild aan me zit? Maar ook: wat kan ik doen als iemand een afspraak niet na komt waardoor ik in de problemen kom? Weerbaarheid zegt iets over hoe stevig je letterlijk en figuurlijk in je schoenen staat.Meer weerbaar worden kun je leren.

Hoe leer je meer weerbaar te worden?

Een weerbaarheidtraining van you-can-do-it is fysiek-mentaal van opzet. Dat wil zeggen dat je zowel in je denken als in je lijf sterker wordt. Als je ervaart dat je lijf sterker wordt, ben je je meer bewust van je eigen mogelijkheden en voel je je mentaal sterker. Daardoor krijg je meer zelfvertrouwen. Er komen verschillende aspecten aan bod:

  • Gronden: stevig staan, buikademhaling en focus.

  • Houding en uitstraling: het belang van lichaamstaal.

  • Stemgebruik: durf jezelf te laten horen.

  • Intuïtietraining: als je goed luistert naar jezelf, weet je wat goed voor je is en wat niet.

  • Eigen kracht: je bent sterker dan je denkt.

  • Grenzen: voelen en kunnen aangeven waar jouw grenzen liggen en die van anderen.

  • Confrontatietechniek: hoe kun je netjes en duidelijk zeggen wat je wel en niet wilt?

  • Zelfverdediging: loskomen uit verschillende grepen. Trap-en stoottechnieken.

Daarnaast schenken we aandacht aan andere onderwerpen, bijvoorbeeld verschillen in vrouwen- en mannengedrag en persoonlijke kwaliteiten.

 

Trainingsaanbod:

• Trainingen weerbaarheid op (basis)scholen

Geweldloos en Weerbaar Communiceren

GWC is een training voor de midden-en bovenbouw van de basisschool. You-can-do-it verzorgt deze training in samenwerking met Floor Dijkstra van Trainersgroep Weerbaarheid Nederland. Klik hier voor de folder.

Maak je Sterk

Maak je Sterk is een fysiek-mentale training voor de midden-en de bovenbouw van de basisschool, die meestal sekse specifiek gegeven wordt. De training bestaat uit 10 lessen van 1 uur en wordt gegeven in het gymlokaal. Gedurende de trainingsweken worden er in de klas opdrachten gemaakt in het leerlingenwerkboek.

Bij specifieke problemen in de klas zoals veel pestgedrag of (seksueel) misbruik wordt een training op maat gemaakt.

• Trainingen/workshops weerbaarheid in re-integratiebranche, onderwijs-en hulpverleningsinstellingen

Weerbaar naar Werk

Weerbaar naar Werk is een ervaringsgerichte training waarin je leert om je weerbaar en met zelfvertrouwen op te stellen. Daardoor vergroot je je kansen op het vinden van een baan.Er wordt gewerkt met voorbeelden vanuit de praktijk.Bij deze training hoort werkmateriaal met informatie over de verschillende thema’s.Daar zitten ook opdrachten bij om de lesstof praktisch toe te passen.

Deze training bestaat uit 4 wekelijkse lessen van 2 uren.